Kapalı Rahim Ameliyatı Fethiye, Muğla, Marmaris
Kapalı rahim ameliyatı Fethiye, rahmin bir kısmının veya tamamının alınması için, laparoskopik tekniklerden faydalanılarak yapılan, modern bir cerrahi tedavidir. Yazımızın devamında ‘’Kapalı rahim ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Kapalı rahim ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye kapalı rahim ameliyatı hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?
Kanama yapmayan, büyümeyen, rahim iç duvarını etkilemeyen küçük miyomların ve küçük basit yumurtalık kistlerinin her zaman cerrahi tedaviye gereksinimi olmayabilir. Ancak çeşitli durumlarda rahim ve yumurtalıkların cerrahi bir girişimle alınması gerekir. Örneğin: Miyom, adenomiyozis, endometriozis, rahim sarkması, sebebi açıklanamayan anormal rahim kanaması ve çeşitli jinekolojik (rahim, yumurtalık, tüp, peritoneal ve rahim ağzı) kanserlerde rahim alınması gerekebilir.
Rahim kaynaklı patolojiler için rahim alınması gerektiğinde yapılan cerrahi girişime histerektomi denilir. Bu operasyon laparoskopik olarak ya da açık yöntemle uygulanabilir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması ise rahim boyutlarına ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Günümüzde teknolojik yeniliklerle birlikte rahim alınması ameliyatları artık kapalı yani laparoskopik olarak yapılmaktadır.
Laparoskopik Histerektomi – Kapalı Rahim Ameliyatı operasyonu yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanmaktadır. Operasyon kapalı ameliyat yöntem ile yapılmışsa hasta çoğunlukla 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.
Laparoskopik Histerektomi Nedir?
Yumurtalık rahim operasyonları kapalı ya da açık ameliyat yöntemleri ile uygulanabilir. Ancak günümüzde en yeni ve güncel olarak kapalı yöntem, yani laparoskopik yöntem uygulanmaktadır. Kapalı ameliyat yöntemde göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda delikler açılır. Bu deliklerden girilerek rahim alınır ve vajenden dışarı çıkartılır. Kesi oldukça küçük olduğu için hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Operasyon yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanır. 6 saat sonra ayağa kalkabilir ve yemek yemeye başlayabilir. Hasta 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.
Ameliyattan sonra hastanın ağrı duyması, açık ameliyata göre çok daha azdır. Bundan dolayı, şayet hasta uygun ise kapalı ameliyat daha yaygın olarak tercih edilmektedir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık olarak uygulanan rahim operasyonlarında yaygın olarak kullanılan karın kesisi tıpkı sezaryen operasyonlarında yapılan pubik tüylerin üzerinden enine uygulanan ortalama 10-12 cm uzunluğunda bir kesiden yapılır. Ender olarak, rahim çok büyük olmasına bağlı ya da farklı sebeplerle karın ortasından dikine uygulanan kesi ile de operasyon yapılabilir. Bu gibi durumlarda pubik tüylerden göbeğe doğru orta hatta ortalama 12-15 cm’lik bir kesi açılması gerekebilir.
Laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemle uygulanan rahim operasyonlarında göbekten ve kasık alanlarından açılan ortalama 1 cm’lik delikler aracılığı ile operasyon yapılabilmektedir.
Açık ameliyatta genel anestezi ya da spinal anestezi altında operasyon yapılmaktadır. Kapalı yöntemde ise genel anestezi uygulanmaktadır.
Kapalı ameliyat yöntemde göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda delikler açılır. Bu deliklerden girilerek rahim alınır ve vajenden dışarı çıkartılır. Rahim alınmasının yanında eğer gerekirse yumurtalık kistleri, tüpler veya yumurtalıklarda aynı seansta kapalı olarak kolayca alınabilir.
Kesi oldukça küçük olduğu için hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Operasyon yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanır. 6 saat sonra ayağa kalkabilir ve yemek yemeye başlayabilir. Hasta 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.
Kapalı rahim alınması yöntemi kilolu hastalarda iyileşme süresini kısaltacağı ve yara bakımını kolaylaştıracağı için daha çok tercih sebebidir. İleri yaştaki hastalarda da kapalı rahim alınması yöntemi güvenle uygulanabilir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Rahim ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre rahmin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir. Bu süreyi etkileyen faktörler arasında:
- Rahim büyüklüğü,
- Rahim’deki patolojinin türü,
- Karın içerisindeki yapışıklıklar mevcuttur
Kapalı rahim ameliyatının süresini etkileyen faktörler bunlardır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir:
- Kapalı Rahim Operasyonu Total Laparoskopik Histerektomi Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir.
- Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 40 gün boyunca küvete girmeyiniz.
- 40 gün boyunca denize havuza girilmemeli ve cinsel ilişki de olmamalıdır
- Taburcu olduktan sonra tekrar dikiş aldırmaya gitmeye gerek yok zira dikişler ise 10 günde kendiliğinden düşecektir.
- Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir
- Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
- 1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.
Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.
Fethiye Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları 2024
Fethiye kapalı rahim ameliyatı fiyatları, operasyonun detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.