Kapalı Miyom Ameliyatı Fethiye, Muğla, Marmaris

Kapalı miyom ameliyatı Fethiye, miyometrium isimli rahim katmanında meydana gelen kitleleri almak için yapılan, hiteroskopik veya laparoskopik operasyonlardır. Yazımızın devamında ‘’Kapalı miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kapalı miyom ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Kapalı miyom ameliyatı türleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye kapalı miyom ameliyatı hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Miyom Nedir?

Kadınlarda en sık görülen sorunlardan birini oluşturan miyomlar rahim dokusundan kaynaklanan ve rahim şeklinin dışına taşan çoğunlukla iyi huylu kitlelerdir.

Miyomların ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın önem taşıdığı bilinmektedir. Hastaların çoğunda birden fazla miyomun olduğu görülür. Östrojen, miyomların büyümesine neden olduğu için özellikle üreme çağında, hamilelik döneminde büyüdükleri gözlenmektedir. Menopoz döneminde ise eğer hasta hormon ilacı kullanmıyorsa genellikle küçülmektedir.

Miyomlar, rahimdeki yerleşimlerine göre de farklılaşır ve rahim içi astar dokuya doğru büyüyebildikleri gibi rahim içi kas dokusunda da yer alabilir. Ayrıca, rahim dışına doğru büyüyen miyomlar ve saplı miyomlar da kadınlarda görülebilir. Bunun dışında yumurtalık bölgesinde gelişen miyomlar da olabilmektedir.

Kanama yapmayan, büyümeyen, şikayet oluşturmayan, rahim iç duvarını etkilemeyen küçük miyomların her zaman cerrahi tedaviye gereksinimi olmayabilir. Ancak çeşitli durumlarda miyomların cerrahi bir girişimle alınması gerekir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomların büyük çoğunluğu belirti vermeyip herhangi bir şikayet yaratmayabilir. Bununla birlikte miyomlarla ilgili en sık rastlanan şikayet ise düzensiz kanamalar olmaktadır. Ayrıca, hamilelikte olduğu gibi alt karın bölgesinde olan bir kitle ağrı ve bası hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu durum idrar kapasitesini azaltarak sık tuvalete çıkma ihtiyacı yaratabilmektedir. Yine miyomu olan kadınlarda düzensiz kanamalara bağlı olarak demir eksikliği anemisi de gelişebilmektedir. Dolayısıyla da halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı gibi sorunların da yine miyomlara bağlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Hamileliklerde ise büyük yer kaplayan miyomların bası yaparak kanama, erken doğum sebebi olmaları mümkündür.

Rahim içi astar dokuya doğru büyüyen miyomlar kısırlık ve düşüklere sebep olabilmektedir.

Miyomların teşhisi jinekolojik muayene sırasında ultrasonla koymak mümkün olabilmektedir.

Hangi Miyomlar Alınmalıdır?

Hangi miyomların alınması gerektiği kadının şikayetlerine ve neden olduğu sonuçlara göre belirlenir. Eğer miyomun çapı 5 santim veya daha büyükse veya miyom büyümeye devam ediyorsa; aynı zamanda kanama ve ağrı gibi şikayetler ile hayat kalitesini bozuyorsa; idrar kapasitesini azaltarak sık tuvalete çıkma ihtiyacı yaratıyorsa; düzensiz kanamalara bağlı olarak demir eksikliği anemisi yaparak halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı gibi sorunlarıa neden oluyorsa; erken doğum, düşük veya kısırlığa sebep oluyorsa; bu durumlarda miyomların alınması gerekebilir.

Miyomlar Hangi Durumlarda Tedavi Edilmelidir?

  • Adet kanamasında kan miktarı çok artarsa,
  • Çok ağrılı adet kanaması yaşanıyorsa,
  • Adet kanama süresi çok uzamışsa,
  • Demir eksikliği anemisi, yani kansızlık gelişmişse,
  • Önde idrar kesesine basıyla sık idrara çıkmaya neden oluyorsa,
  • Arkada, rektum, yani kalın barsağın son bölümüne bası yaparak kabızlığa neden oluyorsa,
  • Karın alt kısmında, yani pelvisde şiddetli ağrılar varsa,
  • Cinsel ilişkide çok ağrılı ise,
  • Çapı 5 santim veya daha büyükse,
  • Miyom büyümeye devam ediyorsa,
  • Miyom karından da artık ele geliyorsa,
  • Miyom rahim içi astar dokuya doğru submüköz büyüyorsa  
  • Kısırlık veya düşüklere veya erken doğumlara sebep oluyorsa

Miyomların tedavi edilmesi gerekebilir.

Miyom Nasıl Teşhis Edilir?

Miyom tanısında ilk basamak ultrasonografidir. Vajinal yol ile ya da batın üzerinden yapılabilir.

Ultrasonografide 7-8 cm’den büyük veya birden çok sayıda miyom görülürse, ayrıca belirti ve şikayetler de varsa MR incelemesi yapılmalıdır. Çünkü MR ile miyomların kesin sayısı ve yerleşimleri belirlenir. Varsa eşlik eden başka hastalıkların görülmesi (örneğin adenomyozis), çevre dokuların ve yumurtalığın incelenmesi gibi birçok değerli bilgi edinilir. Zaten şikayetleri olan ve tedavi kararı alınan hastalarda ultrason ve gerekirse de MR incelemesi yapmak rutin haline gelmiştir. Teşhis sürecinden elde edilen verilere göre farklı miyom tedavisi uygulamaları gerçekleştirilebilir.

Miyom Ameliyatlarında Hangi Yöntemler Kullanılır?

Bugün birçok büyük merkezde miyom ameliyatları ağırlıklı olarak laparoskopik yolla yapılmaktadır. Miyomlar bu yöntemde karın hiç açılmadan göbek çukurundan girilerek (laparoskopi) ameliyat edilir. Ve eskiden sorun oluşturan büyük ya da çok sayıda miyomlar dahi deneyim ve teknik altyapı olanaklarının gelişmesiyle birlikte kapalı yöntemle ameliyat edilebilmektedir.

Henüz doğurganlığını tamamlamamış veya rahmini kaybetmek istemeyen hastada sadece miyom veya miyomların alınması laparoskopik (kapalı yöntem) veya histeroskopik (submüköz-rahim içi astar yapıya büyüyen submüköz miyomlarda) mümkündür. Eğer hasta menopozda veya menopoza yakın bir dönemdeyse gene laparoskopik yani kapalı yöntemle (göbekten ve kasık alanlarından açılan ortalama 1 cm’lik delikler aracılığı ile) rahmin tümünün alınması daha uygun olur.

Özellikle büyük miyomlarda laparoskopik ameliyat ciddi bir deneyim gerektirir. Bununla birlikte işlemin laparoskopik-kapalı yolla yapılması hastaya önemli kazanımlar sağlar. Bunlar; karın kesisi olmadığı için estetik bir kaygı duyulmaz, ağrı ve kanama riski açık cerrahiye göre daha az olur. Komplikasyon riskinin düşük olması dolayısıyla da sosyal ve gündelik hayata çok daha hızlı bir geri dönüş yaşanabiliyor.

Kapalı Miyom Ameliyatı Türleri Nelerdir?

Miyomlar alınması gerektiğinde yapılan cerrahi girişime Miyomektomi denilir. Bu operasyon laparoskopik, histeroskopi yani kapalı yöntemlerle ya da açık yöntemle uygulanabilir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması ise miyom boyutlarına ve hastanın özelliklerine göre değişmektedir. Günümüzde teknolojik yeniliklerle birlikte miyom alınması ameliyatları artık kapalı yani laparoskopik ve histeroskopik olarak yapılmaktadır.

Miyom rahim – uterusun dışına doğru büyümüşse (subseröz miyom) veya rahim dokusu içinde gömülü (intramural miyom) ise Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Karın içi CO2 gazı ile şişirilerek göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda deliklerden karın içini gösteren optik kameralar ile yapılır ve operasyon yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanmaktadır.

Miyom rahim içine – endometriuma (iç astar tabakaya) doğru büyümüşse (submüköz miyom) Histeroskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Rahim içi serum ile şişirilerek rahim ağzından içeri rahim içini gösteren birkaç milimetre çapında ince optik kameralar ile girilerek bipolar veya plasma enerjili rezekteskop denilen aletlerle yapılır ve operasyon yaklaşık olarak 30 dakikada tamamlanmaktadır.

Operasyon kapalı ameliyat yöntem ile yapılmışsa hasta çoğunlukla 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.

Laparoskopik Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom operasyonları kapalı ya da açık ameliyat yöntemleri ile uygulanabilir. Ancak günümüzde en yeni ve güncel olarak kapalı yöntem, yani laparoskopik ve histeroskopik yöntem uygulanmaktadır.

Miyom rahim – uterusun dışına doğru büyümüşse (subseröz miyom) veya rahim dokusu içinde gömülü (intramural miyom) ise Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Karın içi CO2 gazı ile şişirilerek göbek deliği altında ve kasık bölgesine yakın alanda oldukça küçük, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda deliklerden karın içini gösteren optik kameralar ile girilerek miyom alınır ve morselatör denilen aletlerle karın boşluğundan dışarı çıkartılır. Kesi oldukça küçük olduğu için hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Operasyon yaklaşık olarak 1-1,5 saatte tamamlanır. 6 saat sonra ayağa kalkabilir ve yemek yemeye başlayabilir. Hasta 1 günde yani ertesi gün evine dönebilir.

Ameliyattan sonra hastanın ağrı duyması, açık ameliyata göre çok daha azdır. Bundan dolayı, şayet hasta uygun ise kapalı ameliyat daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

Kapalı miyom alınması yöntemi kilolu hastalarda iyileşme süresini kısaltacağı ve yara bakımını kolaylaştıracağı için daha çok tercih sebebidir.

Histeroskopik Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Miyom rahim – uterusun içine – endometriuma (iç astar tabakaya) doğru büyümüşse (submüköz miyom) Hİsteroskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı operasyonu tercih edilir. Rahim içi serum ile şişirilerek rahim ağzından içeri rahim içini gösteren birkaç milimetre çapında ince optik kameralar ile girilerek plasma enerjili rezekteskop denilen aletlerle miyom dışarı çıkartılır. Herhangi bir kesi olmadığı ive myom doğal açıklık olan rahim ağzında dışarı çıkartıldığı için hastanın operasyon yaklaşık olarak 30 dakikada tamamlanmaktadır. Hastanın iyileşme süresi de oldukça kısadır. Hasta 4 saat sonra yemek yiyebilir ve aynı gün 6 saat sonra evine dönebilir.

Ameliyattan sonra hastanın ağrı duyması, açık ameliyata göre çok daha azdır. Bundan dolayı, şayet hasta uygun ise kapalı ameliyat daha yaygın olarak tercih edilmektedir. Kapalı yöntemde ise genel anestezi uygulanmaktadır.

Kapalı Miyom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Açık ve kapalı laparoskopik yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Miyom ameliyatı yaklaşık olarak 1 – 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Kapalı histeroskopik yöntemle ilse süre 30 dakikadır. Ancak bu süre miyomun ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir. Bu süreyi etkileyen faktörler arasında:

  • Miyom büyüklüğü.
  • Miyomun yeri (rahmin içinde veya dışında olması).
  • Çoklu miyomlar, Miyomların sayısı.
  • Karın içerisindeki yapışıklıklar mevcuttur.

Kapalı miyom ameliyatının süresi bu gibi faktörlere göre değişebilir.

 Laparoskopik Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

Laparoskopik kapalı miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

  • Laparoskopik Myomektomi – Kapalı Miyom Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir.
  • Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 15 gün boyunca küvete, denize, havuza girmeyiniz.
  • 30 gün boyunca cinsel ilişki de olmamalıdır
  • Taburcu olduktan sonra tekrar dikiş aldırmaya gitmeye gerek yok zira dikişler ise 10 günde kendiliğinden düşecektir.
  • Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
  • 1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.

Laparoskopik miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.

Histeroskopik Kapalı Miyom Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

Histeroskopik miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.

  • Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz. Yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir.
  • Banyo operasyondan 2 gün sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 15 gün boyunca küvete, denize, havuza girmeyiniz.
  • 30 gün boyunca cinsel ilişki de olmamalıdır.
  • Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.
  • 1 hafta sonra ve 40 gün sonra kontrole geliniz.

Histeroskopik kapalı miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.

Fethiye Kapalı Miyom Ameliyatı Fiyatları 2024

Fethiye kapalı miyom ameliyatı fiyatları, ameliyatın türüne ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button