İdrar Kaçırma Fethiye, Muğla, Marmaris

İdrar kaçırma Fethiye, tıp dilinde üriner inkontinans olarak bilinen ve idrarın kazayla kaçırılması ile karakterize olan bir şikayettir. İdrar kaçırma sorunu, pelvik dokuların yıpranmasından hormonal problemlere kadar pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Yazımızın devamında ‘’İdrar kaçırma neden olur?’’, ‘’İdrar kaçırma için risk faktörleri nelerdir?’’, ‘’İdrar kaçırma tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’İdrar kaçırma kimlerde görülür?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye idrar kaçırma tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kaçırma, bireyin idrarını kontrolsüz bir şekilde yapması ile karakterize olan ve her yaştan bireyin deneyimleyebileceği bir sorundur. Bu sorun özellikle de yetişkin ve normal doğum yapmış olan kadınlar tarafından deneyimlenebilir.

İdrar Kaçırma Risk Faktörleri Nelerdir?

  • İlerleyen yaş.
  • Şişmanlık.
  • Artan doğum sayısı ve vajinal doğum.
  • Aile hikayesi, genetik yatkınlık.
  • Sigara, Kafein, Diabet-Şeker Hastalığı, Felç, depresyon, dışkı kaçırma, Menapozal genito-üriner sendrom/vajinal atrofi, hormon replasman tedavisi, genitoüriner cerrahi, radyasyon, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, demans, alkol, çok aşırı sıvı tüketimi ve idrar söktürücülü-diüretik içeren kombine ilaçlar (örneğin diüretik içeren tansiyon ilaçları).

İdrar kaçırma için risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir.

İdrar Kaçırma Türleri Nelerdir?

Stres inkontinans: Öksürünce, hapşırınca, gülünce, ağır bir şey kaldırınca, bazen koşarken, merdiven çıkarken olan idrar kaçırmadır. Bunda karın içi basıncı artıran bir efor sırasında idrar kaçırma olur. Temel tedavisi ameliyatıdır.

Sıkışma-Urge inkontinans: İdrara sıkışıp tuvalete yetişemeden olan idrar kaçırmadır. Bu tip idrar kaçırma genelde ilaçla tedavi edilir. Sürekli tuvalete gitme ihtiyacınız oluyorsa, bir günde 6-7 defadan fazla tuvalete gidiyorsanız, gece birden fazla tuvalet ihtiyacı için uyanıyorsanız, tuvalete hemen gitmediğinizde-gidemediğinizde idrar kaçırıyorsanız, her seferinde çok az miktarlarda idrar yapabiliyorsanız bu türden bir probleminiz olabilir.

Miks idrar kaçırma: Hem sıkışma-urge hem de stres tip karın içi basıncı artıran efor sırasında idrar kaçırmanın beraber olmasıdır. 

İdrar Kaçırma Nasıl Değerlendirilir?

  • Hikâye alma.
  • Ürojinekolojik pelvik muayene.
  • Üretral mobilite değerlendirilmesi.
  • İdrar tahlili ve idrar kültürü.
  • İşeme sonrası rezidüel idrar miktarının ölçümü.
  • İdrar torbası stres testi.
  • Urodinamik test.
  • İşeme günlüğü.

İdrar Kaçırma Tedavisi Nelerdir?

Davranış – yaşam tarzı değişiklikleri

Kafein, alkol, diüretik ve aşırı sıvı alımı azaltılması, çok zıplamalı-ıkınmalı-ağırlık kaldırmalı sporların azaltılması, iyi diyabet-şeker kontrolü, kilo verme, kegel egzersizleri

İlaç: Urge inkontinans tedavisinde antimuskarinik ilaçlar kullanılır.

Ameliyat: Sling Ameliyatları (TOT)

TOT (Trans Obturator Tape) Sling – askı AMELİYATI: Stres tip idrar kaçırmada en başarılı ameliyatdır. Günlük cerrahi işlem gibi hastanede yatmadan spinal anestezi veya sedasyon ile de yapılabilir.

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?

TOT sling ameliyatında karından hiçbir kesi yapılmaz. Vajen bölgesinde idrar çıkış yeri 1 cm aşağısından yapılan 1cm küçük bir kesiden girilerek üretra altına konulan ve obturator membrandan geçirilen prolen yama ile hipermobil – gevşemiş olan üretraya askı desteği sağlanması şeklinde yapılan TOT sling ameliyatı ortalama 15-25 dakika sürmektedir. Bu süreye diğer kombin ameliyatlar da dâhil olursa süre uzayabilir. Vajene kendiliğinden eriyen dikişler kullanılacağından yeniden dikişlerin alınmasına gerek olmayacaktır. Spinal anestezi veya sedasyon altında yapılabilir.

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Tecrübeli ellerde riskleri nadiren görülür. İdrar torbası yaralanması, işeme disfonksiyonu, sıkışma-urge bulguları, damar yaralanması, vajinal yama erozyonu, pelvik ağrı, ilişki ağrısı ve idrar kaçırmasının devam etmesi olası riskleridir.

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı ve Doğum?

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı tercihen doğumlarını yapmış ve çocuk isteğini tamamlamış hastalara yapılmalıdır. TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı operasyonu sonrasında hamile kalınır ise sezaryen doğum yapması önerilir.

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Başarı Oranı Nedir?

TOT ameliyatının başarı oranı genellikle %62 ila %81 arasındadır

  • TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı ardından hastanın dikkat etmesi gereken konular nelerdir?

Kişisel hijyene dikkat edilmeli. Doktorun vereceği ilaçlar zamanında ve dozajında alınmalı ve kontroller aksatılmamalıdır. Ağır kaldırma, karın içi basınç artışına yol açan aktiviteler ve egzersiz 1 ay yapılmamalıdır.

  • TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı sonrası banyo ne zaman ve nasıl yapılır?

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı sonra duş için 1-2 gün beklenmesi uygundur. İlk birkaç gün sıcak su teması çok önerilmez. Vajinal duş yapılmamalı ve 2 hafta küvette yatılmamalıdır.

  • TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı sonrası cinsel ilişkide ne zaman bulunabilirim?

Vajinanın yenilenmesi için uygun bir süre olan 1,5 ay boyunca ilişki önerilmez.

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı Ücretleri Ortalama Ne Kadardan Başlıyor?

TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı, rahim ve idrar torbası sarkması ve idrar kaçırması alanında tecrübeli uzman doktorunuzu seçip ön muayenenizi olmalı ve daha sonra sorununuza en iyi çözüm önerisini alarak fiyat bilgisine de sahip olabilirsiniz. Yapılacak ameliyatın tekniğine ve kombin ameliyatlara göre değişen TOT (Trans Obturator Tape) Ameliyatı ücretleri için en net bilgiyi muayene olduktan sonra alabilirsiniz.

İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel)

İdrar kesesinin sarkması (sistosel ) mesanenin normal anatomik pozisyonundan vajene ve daha ileri düzeyde vajenden de vulvanın dışarısına doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir. Daha çok fazla sayıda normal vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür. İlaç tedavisi yoktur. Ameliyat ile tedavi edilir.

Rahim Sarkması (Uterin Desensus)

Rahim sarkması (uterin desensus) yine çok sayıda normal vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür. Rahmin normal anatomik pozisyonundan vajene ve daha ileri düzeyde vajenden de vulvanın dışına doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir. İlaç tedavisi yoktur. Ameliyat ile tedavi edilir.

İdrar kesesi sarkması ve Rahim Sarkmasının risk faktörleri nelerdir?

  • Fazla sayıda gebelik yaşamak
  • Normal vajinal doğum yapmak
  • İri bebek doğumları
  • İlerlemiş yaş
  • Ağır yük kaldırmak
  • Kronik öksürük, Astım, KOAH gibi akciğer hastalıkları
  • Kronik kabızlık ve fazla ıkınmak
  • Şişmanlık

İdrar kesesi sarkması ve Rahim Sarkmasının Bulguları Nelerdir?

  • *Vajina içerisinden bir şeylerin dışarı çıkması
  • *Tuvaletde ıkınma ile vajina içinden dışarı doğru şişlik çıktığının hissedilmasi
  • *İdrarını tam boşaltamama, parmakla şişliği içeri ittirerek idrarını veya dışkısını rahat yapabilme
  • *Alt karın çevresindeki ağırlık hissi ya da aşağıya doğru çekiliyormuş hissi
  • *Akşama doğru artan bel ağrısı, ayakta durmakla artan bel ve kasık ağrısı
  • *Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi ve haz alamama
  • *Bazı olgularda idrar kaçırma

İdrar kesesinin sarkması – Sistosel Onarımı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajinal yoldan spinal anestezi veya genel anestezi ile yapılır. İdrar Torbası üzerinde sarkmış olan fazla vagen kısımları serbestleştirilerek eksize edilir. Yırtılmış olan veziko-vajinal fasya tamir edilir ve vajinal mukozal doku bütünlüğü sağlanır. Stres tip idrar kaçırması eş zamanlı var ise TOT operasyonu da sistosel onarımına eklenir.

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

Eğer hastada yeterince çocuk sahibi ise veya menapozal dönemde ise vajinal yoldan spinal anestezi veya genel anestezi ile rahim alınır. Vajinal Histerektomi veya Laparoskopik Assisted Vajinal Histerektomi veya Total Laparoskopik Histerektomi (kapalı ameliyat) denilen ameliyat seçeneklerinden birisi tercih edilir. İdrar kesesinin sarkması – Sistosel ve makat sarkması – Rektosel de varsa idrar kesesi ve makatda oluşan sarkmalar da Sisto-Rektosel Onarımı şeklinde tercih edilen Total Laparoskopik Histerektomi (kapalı ameliyat) rahim sarkması ameliyatına eklenebilir. Stres tip idrar kaçırması da eş zamanlı var ise TOT operasyonu da tercih edilen Total Laparoskopik Histerektomi (kapalı ameliyat) rahim sarkması ameliyatına eklenebilir.

Hasta rahmin alınmasını istemiyorsa ve yeterince çocuk sahibi değilse o durumda genelde laparoskopik-kapalı ameliyat ile rahmin sakrum denen kemiğe asma ameliyatı yapılır ( Sakrohisteropeksi – Sakrouteropeksi – Sakroservikopeksi ) İdrar kesesinin sarkması – Sistosel ve makat sarkması – Rektosel de varsa idrar kesesi ve makatda oluşan sarkmalar; Sisto-Rektosel Onarımı şeklinde tercih edilen laparoskopik Sakrohisteropeksi – Sakrouteropeksi – Sakroservikopeksi kapalı ameliyatına eklenebilir. Stres tip idrar kaçırması da eş zamanlı var ise TOT operasyonu da tercih edilen laparoskopik Sakrohisteropeksi – Sakrouteropeksi – Sakroservikopeksi kapalı ameliyatına eklenebilir.

Bazı hastalarda rahim ameliyatı olduktan sonra vajinal kubbe sarkar bu durumda hastaların laparoskopik -kapalı ameliyat ile vajinal kubbenin (kolpos-cuff) sakrum promontotıum kısmı önü longitudinal bağlara asma ameliyatı yapılır ki buna da laparoskopik sakrokolpopeksi ameliyatı denir.

Fethiye İdrar Kaçırma Tedavisi Fiyatları 2024

Fethiye idrar kaçırma tedavisi fiyatları, tedavinin detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button