Histeroskopi Fethiye, Muğla, Marmaris

Histeroskopi Fethiye, rahmin incelenmesi ve rahim içerisinde yer alan çeşitli kitlelerin alınması için yapılan özel bir uygulamadır. Bu uygulama cerrahi tedavi kapsamında tercih edildiğinde rahim içerisindeki yapısal bozuklukları tedavi etmek için de kullanılabilir. Yazımızın devamında ‘’Histeroskopi nedir?’’, ‘’Histeroskopi neden yapılır?’’ ve ‘’Histeroskopi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye histeroskopi uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Histereskopi Nedir?

Rahim ağzı ve rahim içini döşeyen dokunun endoskop yardımı ile incelenmesi Histereskopi olarak adlandırılmaktadır. Bu amaçla kullanılan alet birkaç milimetre çapında bir tüp, buna bağlı ışık kaynağı ve kameradan oluşmaktadır. Rahim ağzından ilerleyerek rahmin içine kadar yerleştirilen bu tüp yardımıyla görüntü kamera vasıtasıyla monitöre aktarılmaktadır. Bu tüpün içinden geçebilecek şekilde tasarlanmış milimetrik cerrahi aletlerle basit cerrahi işlemleri yapmak mümkün olabilmektedir.

Rahim içi dokusunu (endometrium) incelemeye yarayan bu endoskopik yöntemle uterusun içini ilgilendiren anormallikler tespit edilebildiği gibi rahim içi dokusundan parça almak veya küçük patolojilerin (polip, sineşi, yapışıklık, asherman sendromu, septum vs.) tedavisini yapmak mümkündür.

Histeroskopi ile genel olarak rahim içinde myom, tümör, yapışıklık, enfeksiyon ve doğuştan anormallikler gibi patolojilerin teşhisi yapılabilmektedir. Histereskopi kısırlık, tekrarlayan düşük veya ağrı, kanama gibi durumların araştırılmasında başvurulan önemli tekniklerden birisidir.

Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemeleri sonrasında rahim içinde gebeliğe engel bir patoloji olmadığının gösterilmesi ofis histeroskopinin kullanım alanlarından birisidir.

Histereskopi Nasıl Yapılır?

İşlem operatif histeroskopide genel anestezili veya ofis histeroskopide anestezisiz yapılabilir. Adet kanamasının hemen bitimini takip eden günlerde yapılmaktadır. Steril koşullarda histeroskop rahim ağzından geçerek rahim içine kadar ilerletilmektedir. Bu esnada tüpün ucundan serum verilerek rahim içi doldurulmakta ve bu sayede rahim içi tamamen görünür hale getirilmektedir. İşlemin tamamı ortalama 15-30 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında normal yaşantıya dönmek mümkün olmaktadır.

Ofis Histeroskopi Operatif Histeroskopi Farkları Nelerdir?

Ofis Histeroskopide daha küçük çapta daha ince aletler kullanılıp daha çok tanısal – biopsi işlemleri için ve de küçük poliplerin, ipi uterus içine kaçmış RİA’nın çıkartılması için kullanılır. Anestezizis de yapılabilir. Rahim ağzı genişletilmesi gerekmez.

Operatif Histeroskopide ofise göre nispeten daha büyük çapta aletler kullanılıp daha çok operatif – büyük polip, myomektomi – miyom tedavisi işlemleri için kullanılır. Genel anestezi ve rahim ağzı genişletilmesi gerekir. Septum, sineşi veya asherman sendromu cerrahın tercihine göre göre her iki histeroskopi çeşidi ile de yapılabilir

Histeroskopi Riskleri Nelerdir?

İşlemin rahim duvarını irrite etmesine bağlı olarak hafif lekelenme tarzı kanamalar görülebilmektedir. Bunun dışında infeksiyon, perforasyon, adezyon oluşması gibi daha ciddi problemlerin ortaya çıkması çok seyrektir.

Endometrial Polip Rahim’de Polip Nedir?

Kadınlarda en sık görülen sorunlardan birini oluşturan endometrial polipler rahim içi endometrium (rahim içi astar doku) dokusundan kaynaklanan ve çoğunlukla iyi huylu kitlelerdir. Her 10 kadından birinde görülür. Niçin oluştuğu henüz bilinmemektedir. Yuvarlak veya silindirik olabilir. Saplı veya geniş tabanlı olabilir. Milimetrik veya tüm rahmi dolduracak kadar büyük olabilir. Tek veya çok sayıda olabilir. Rahim içinde endometrial polip veya rahim ağzında servikal polip olabilir.

Polip Kansere Dönüşür Mü?

Rahim içi poliplerin kanser olma ihtimali binde 3 oranındadır. Polip zemininde gelişen bir kanser olduğunda hastanın yaşına ve çocuk beklentisine göre tedavi planlanmalıdır.

Rahim Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

Endometrial polipler genelde semptomsuzdur. En çok ara kanaması, anormal uterin kanama, düzensiz kanama, aşırı adet kanamaları ve bazen de ilişki sonrası kanama ile bulgu verir. Kahverengi vajinal akıntılar adet öncesi ve sonrası gelen kahverengi akıntılar rahim içi poliplerin önemli bir diğer bulgusudur. Menopoz sonrasında da kanamaya sebep olabilirler. Kanamalar çok olursa halsizlik yorgunluk ve demir eksikliği anemisi de yapabilir.

Endometrial Polip Gebeliğe Engel Mi?

Rahim içi polipler boyutuna, yaptığı kanamaya yerleştiği yere göre değişmekle birlikte gebeliğe – hamile kalmaya engel olabilir ve kısırlık yapabilir.

Polip Alındıktan Sonra Tekrarlar Mı?

Rahim içi polipler, tedavi sonrasında nadiren de olsa tekrarlayabilir. Tekrarlama durumlarında yeniden müdahale edilmeleri mümkündür.

Endometrial Polip – Rahim Polip’i Tanısı Nasıl Konur?

Endometrial örnekleme, Ultrason, Histerosonografi, Histerosalpingografi – HSG ve Histeroskopi ile polip tanısı konulur.

Rahimde Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi ile rahim içi ve servikal polipler kolaylıkla tedavi edilir ve hasta ertesi gün günlük hayatına döner ve çalışabilir. Endometrial poliplerin tedavisinde histeroskopi en çok uygulanana ve en başarılı ameliyatdır. Rahim içine milimetrik bir kamera ile girilerek polip görülür ve mikro bir makas ile kesilerek çıkartılır. Polip ameliyatları günübirlik uygulanır, hastanede yatmayı gerektirmez. Hasta ertesi gün normal hayatına devam edebilir. 

Endometrial Polip Veya Servikal Polip Alınmazsa Ne Olur?

Kanamaya sebep olabilirler. Sürekli kanama hayat kalitesini bozabilir. Kanamalar çok olursa halsizlik yorgunluk ve demir eksikliği anemisi de yapabilir. Ayrıca rahim içi poliplerin kanser olma ihtimali binde 3 oranındadır. Yani poliplerin alınması gereklidir.

Histeroskopik Endometrial Polip Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

Rahim polipi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında şu gibi noktalara dikkat edilmelidir:

  • Histeroskopik Endometrial Polipektomi Ameliyatı sonrasında göre doktorunuz yapmamız gerekenleri ya da yapmamanız gerekenleri belirtecektir.
  • Banyo operasyondan sonra serbesttir; ancak ayaktan duş şeklinde yapılmalıdır. 7gün boyunca küvete, denize, havuza girmeyiniz.
  • 7 gün boyunca cinsel ilişki de olmamalıdır
  • Ameliyat sonrasında 1-2 hafta lekelenme olabilir
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları antibiyotik, ağrı kesici, demir preparatı aksatmayınız.

Rahim polipi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Fethiye Histeroskopi Fiyatları 2024

Fethiye histeroskopi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button