Amniyosentez Fethiye, Muğla, Marmaris

Amniyosentez Fethiye, amniyon kesesinden alınan sıvı ile yapılan ve genetik hastalıkların teşhisi için gerçekleştirilen özel bir tanılama uygulamasıdır. Bu uygulama genellikle Down Sendromu veya diğer kromozom anomalileri riski olan, ense kanlınlığı artmış olan veya ultrason anomalisi olan anne adaylarına önerilmektedir. Bununla birlikte daha herhangi bir kromozom hastalığı riski taşıyan gebeliklerde de çeşitli testler sonrası amniyosentez uygulamasına başvurulabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Amniyosentez testi ne kadar sürer?’’, ‘’Amniyosentez testi nasıl yapılır?’’, ‘’Amniyosentez testi güvenli mi?’’ ve ‘’Amniyosentez testi sonuçları ne zaman belli olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye amniyosentez testi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Amniyosentez Nedir?

Amniyosentez testi, amniyon sıvısı içerisinde bulunan ve bebeğe ait olan genetik materyallerin alınması, sonrasında ise özel bir laboratuvarda bu materyallerin analiz edilmesi için yapılan uygulamadır. Amniyosentez testi, bir prenatal test uygulamasıdır. Yani doğum öncesinde, gebelik sürecinde gerçekleştirilir ve bebekte bulunma riski olan genetik hastalıkları araştırır. Amniyosentez testi alanında uzman bir kadın doğum doktoru tarafından gerçekleştirilir.

Amniyosentez Neden Yapılır?

Amniyosentez testi, çeşitli kromozom bozukluklarını ve genetik hastalıkları teşhis etmek amacıyla yapılır. Bu uygulama kapsamında down sendromu gibi kromozom anormalliklerinin riski araştırılabilir. Aynı şekilde kistik fibrozis gibi genetik temelli hastalıkların da bebekte bulunma riski hesaplanabilir. 

Amniyosentez Kimlere Yapılır?

Amniyosentez uygulaması, Down Sendromu veya diğer kromozom anomalileri riski olan, ense kanlınlığı artmış olan veya ultrason anomalisi olan anne adaylarına önerilmektedir. Aynı şekilde daha önce kromozom bozukluğuna sahip olan bir bebek dünyaya getirmiş olan annelere, tekrarlayan düşük yapan bireylere ve eşi ve kendisinin talesemi taşıyıcısı olması gibi çeşitli genetik hastalıkları bulunan bireylere de amniyosentez testi önerilebilmektedir.

Amniyosentez Tehlikeli Mi?

Amniyosentezi tehlikeli kılabilen bazı noktalar vardır, bununla birlikte doğru bir teknikle, bir kadın doğum doktoru tarafından, ideal bir zaman aralığında gerçekleştirilirse amniyosentez testi oldukça güvenlidir. Eğer bu test uygulaması gebeliğin ilk 15. haftası içerisinde yapılırsa düşük riski ortaya çıkabilir. Sonrasında gerçekleştirilen amniyosentez testlerinde ise düşük riski %0,5 ila %0,6 civarındadır. Yani bu da kabaca amniyosentez yapılan her 1000 gebelikten 5 ila 6’sına denk gelmektedir. Uygulama sırasında düşük riskini önlemek ve bebeğin zarar görmesini engellemek için, test boyunca anlık USG görüntüleri kullanılır. Böylece uygulama sırasında bebeğe zarar verilmemiş olur.

Amniyosentez Hangi Haftada Yapılır?

Amniyosentez testi genellikle gebeliğin 2. trimester döneminde gerçekleştirilir. Bu da yaklaşık gebeliğin 3. ayına veya 15. haftası ila 20. haftası aralığına denk gelmektedir. Bahsi geçen süreden daha erken amniyosentez yapılması önerilmez. Çünkü gebeliğin erken dönemlerinde düşük riski en yüksek seviyededir. Bu süreçte gerçekleştirilen girişimsel bir uygulama bahsi geçen riski arttırabilir. Dolayısıyla da gebeliğin ilk 15 haftasında amniyosentez testi, zorunlu bir etmen olmadığında tavsiye edilmez.

Amniyosentez Ne Kadar Sürer?

Amniyosentez uygulaması yaklaşık 5 dakika içerisinde tamamlanır. Sıvı örneği alma işlemi oldukça kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Bununla birlikte sıvı örneği alındıktan sonra test işlemi hemen sonuçlanmaz. Alınan örneğin laboratuvarda incelenmesi ve raporlanması gerekir. Bu da farklı sürelerde tamamlanabilir. Yazımızın devamında amniyosentez testi sonuçlarının ne zaman çıkacağından detaylı olarak bahsedeceğiz.

Amniyosentez Nasıl Yapılır?

Amniyosentez uygulaması, çeşitli güvenlik önlemleri alınarak gerçekleştirilen, minimal girişimsel bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında ilk olarak gerekli hazırlıklar gerçekleştirilir. Daha sonra ise ultrason cihazı yardımı ile bebeğin anne karnındaki konumu belirlenir. Ultrason uygulaması devam ederken özel bir iğne yardımı ile amniyon kesesine girilir ve bölgeden küçük miktarda sıvı örneği alınır. Bu sırada bebeğe iğne ile zarar verilmemesi için ultrason cihazından gelen anlık görüntüler kullanılır. Sıvı örneği alındıktan sonra uygulama tamamlanır.

Amniyosentez Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Amniyosentez testi sonrasında alınan örnekler özel bir laboratuvara iletilir. Bu laboratuvarda amniyon sıvısı dikkatli bir şekilde analiz edilir ve gerekli çalışmalar gerçekleştirilir. Sonrasında ise çıkan sonuçlar doktor ve hasta ile paylaşılır. Amniyosentez sonuçlarının ne zaman çıkacağını etkileyen birkaç faktör vardır. Bunların başında testin türü ve laboratuvarın yoğunluğu yer almaktadır. Genellikle amniyosentez sonuçları 2 hafta içerisinde belli olmaktadır. Ancak genel bir süre aralığı vermemiz gerekirse test sonuçları, testten sonraki 21 gün içerisinde çıkabilmektedir. Test sonuçları çıktıktan sonra doktor, hastasını amniyosentez testi sonuçları hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.

Fethiye Amniyosentez Fiyatları 2024

Fethiye amniyosentez fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.

Doktora Sorun!
Call Now Button