HPV Tedavisi Fethiye, Muğla, Marmaris
HPV tedavisi Fethiye, HPV’nin yol açtığı enfeksiyonları incelemek, HPV sebebiyle meydana gelen lezyonları değerlendirmek ve olası kanser riskini araştırmak için yapılan tedavidir. Bu tedavi kapsamında eğer rahim ağzı kanseri başlangıcı tespit edilirse çeşitli uygulamalar ile önlemler alınabilir. Yazımızın devamında ‘’HPV tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’HPV tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’HPV belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye HPV tedavisi hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
HPV (Human Papilloma Virüs) Nedir?
Yaklaşık 200 çeşidi olan bir DNA virüsü olan HPV (Human Papilloma Virüs); bazı tipleri siğil yaparken bazı tipleri uzun zamanda rahim ağzı – serviks kanseri yapabilen onkojenik bir virüstür. Toplumda %10’a yakın pozitifliği bildirilmiş olup; cinsel aktif kadınlarda %20-40 pozitif olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle bulaştıktan 12 ay içinde kendiliğinden düzelir. Bazı kişilerde ise örneğin sigara içen veya bağışık sistemi düşük olan veya çok sayıda partneri olan hastalarda düzelmeyip, hastalık yapabilir.
HPV Belirtileri Nelerdir?
Siğil dışında hastanın anlayabileceği etkin bir belirtisi yoktur. Genital siğil varsa doktora gidilmelidir. Smear ve HPV Testi yaparak HPV olup olmadığı anlaşılır. Siğil ve HPV yoksa bile kadınların rutin yıllık jinekolojik muayene ve smear testleri aksatılmamalıdır.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV’nin ne zaman ve nasıl alındığının anlaşılması mümkün olmayabilir. HPV genel olarak cinsel yolla bulaşsa da HPV virüsüne temas ile nadiren bazı diğer yollarla da bulaşması mümkündür. Toplumda %10’a yakın pozitifliği bildirilmiş olup; cinsel aktif kadınlarda %20-40 pozitif olduğu tahmin edilmektedir.
CIN 2-3 (HSIL) Nasıl Bulaşır?
CIN 2-3 HSIL’e yol açan ana etken HPV virüsüdür. HPV virüsünün ana bulaşma yolu ise cinsel temastır. Çok nadiren bazı diğer yollarla da bulaştığı bildirilmiştir.
HPV DNA Testi ve HPV Testi
HPV DNA testi smear gibi rahim ağzından alınarak yapılır ve sonuç 1-3 hafta arasında çıkar. Bazı merkezler önce HPV olup olmadığını araştırmaya yönelik test yapar. Eğer HPV testi pozitif gelmişse HPV’nin tipi belirlenir.
HPV DNA Testleri ile yüksek onkolojik riskli tipler olan HPV tip 16 ve HPV tip 18 in pozitif saptandığı durumlarda Kolposkopik biopsiler mutlaka önerilmelidir.
HPV DNA testi yapılarak hangi tip HPV olduğu tespit edilir ona göre takip veya aşı protokolü belirlenebilir.
HPV Aşısı Nedir Ve Kimlere Yapılır?
Human Papilloma Virüs bazı tiplerine karşı koruyucu maksatlı geliştirilmiş bir aşıdır. HPV enfeksiyonunun primer önlenmesinde yararlıdır. 9-26 yaş arasında isteğe bağlı yapılabilir. Ancak siğil tedavisinde veya tedavi sonrası rekürrenslerin önlenmesinde kullanılması deneysel olup henüz kanıtlanmamıştır. Aşı 9-13 yaş arası 0, ay ve 6. ay toplam 2 doz halinde ve 14 yaş üzerinde 0. ay, 2. ay ve 6. ayda toplam 3 doz halinde kol deltoid kasının içine yapılır.
HPV Aşısı Tipleri:
3 çeşit aşı mevcuttur:
- Kuadrivalan aşı: HPV tip 6, 11, 16, 18’e karşı
- Bivalan aşı: HPV tip 16, 18’e karşı
- 9-valent vaccine: HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, ve 58’e karşı
HPV aşısı tipleri bu şekilde sıralanabilir.
HPV Bulaşması Olduktan Sonra HPV Aşısı Yapılmalı Mı?
HPV bulaşması olduktan sonra da HPV aşılaması yapılabilir fakat aşının içindeki en az bir tipe karşı etkinliğinin olmadığı veya azaldığı HPV testi ile bakılarak bilinmelidir.
HPV (Human Papilloma Virüs) Nasıl Tedavi Edilir?
HPV virüsünün şu anda bir ilaç tedavisi yoktur. HPV’nin yol çatığı lezyonlar tedavi edilmektedir. HPV siğil yaptı ise siğil tedavisi: örneğin kondilom koterizasyonu yapılmalı; HPV CIN2-3 yaptı ise hastalar LEEP veya Konizasyon ile tedavi edilmektedir.
CIN (HSIL) ve HPV İlişkisi Nedir?
CIN 1 – 2 ve 3 HPV virüsü ile enfekte olan kadınların rahim ağzında gelişen ve kansere dönüşme potansiyeli taşıyan lezyonlardır. CIN lezyonları yüksek riskli Tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 gibi onkolojik HPV enfeksiyonları neticesinde oluşabilir.
CIN 2- 3 (HSIL) Nedir?
CIN 3 rahim ağzı kanserinin öncü lezyonudur. Epitel içindeki atipik hücre çoğalmasının en yoğun olanı; tüm epiteli kaplamış olanıdır. Karsinoma insitu olarak da isimlendirilir. CIN 2-3’e HSIL de denilir ve mutlaka LEEP veya Konizasyon ile tedavi edilmelidir.
CIN 2 – 3 (HSIL) Olan Hastalar Gebe (Hamile) Kalabilir Mi?
CIN 2-3 tedavi edildikten sonra hastaları gebe kalabilir ve doğum yapabilir. Ama smear ve HPV takibini mutlaka düzenli yaptırmak gereklidir.
HPV Normal Doğuma Engel Midir?
Aktif HPV enfeksiyonu geçiren kadınlarda normal doğum sırasında bebeğin oral florasına bulaşıp larinksdeki ses tellerine, mukozaya ve konjunktivasına da HPV bulaşabilir ve nadir görülen ve bebekte laringeal papillomatozis denen bir hastalığa sebep olabilir. Fakat bulaşma oranı düşüktür. Hamilelikte HPV vajinal yolla olduğu kadar plasentadan da vertikal olarak bebeğe geçebileceğinden; HPV varlığı sezaryen endikasyonu değildir.
CIN 2-3 (HSIL) Geçiren Hastalar Nasıl Doğurmalıdır?
HPV ‘ye bağlı CIN 2-3 (HSIL) geçiren hastaların doğum şeklinin ne olması gerektiği konusu uzun zamandır tartışılan bir konudur. Eskiden HPV’ye bağlı lezyonları olan hastaların bebeğe HPV bulaşmasını önlemek için sezaryen ile doğurması önerilirken son zamanlarda normal doğum yapılmasının mümkün olduğu, bebeğe bulaşma olasılığının düşük olduğu vurgulanmaktadır. Hamilelikte HPV vajinal yolla olduğu kadar plasentadan da vertikal olarak bebeğe geçebileceğinden; HPV varlığı sezaryen endikasyonu değildir. Yine de doğum şekline aile ile birlikte karar verilmelidir.
Her HPV Enfeksiyonu Kanser Yapar mı?
Her HPV enfeksiyonu kanserleşmez ama bunun bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve takip edilmesi gereklidir. Örneğin Tip 6 -11 daha çok siğil yaparken; yüksek onkolojik riskli tipler olan HPV tip 16 ve HPV tip 18’in pozitif saptandığı durumlarda Kolposkopik biyopsiler mutlaka önerilmelidir.
LEEP Nedir? Konizasyon nedir?
Kolposkopide alınan biyopsi sonuçları HSIL veya CIN 2-3 gelirse genelde LEEP veya Konizasyon işlemi önerilir. LEEP bu konuda deneyimli jinekologlar tarafından yapılmalıdır. LEEP rahim ağzındaki hastalıklı dokunun LEEP koter ile ince bir tabaka halinde eksize edilmesidir. Konizasyon cold-knife tekniği ile rahim ağzındaki hastalıklı dokunun bistüri ile koni şeklinde eksize edilip patolojiye gönderilmesidir.
CIN 2-3(HSIL) Ameliyatı (LEEP Ameliyatı) Nasıl Yapılır?
CIN 2 -3 tedavisinde en sık olarak LEEP işlemi uygulanır. İşlem lokal anestezi ile de uygulanabilir ama ağrılı bir işlem olduğu için genelde hafif sedasyon ile birlikte yapılır. İşlem normal şartlarda 15 dk sürer ve sonrasında hasta evine gider ve günlük aktivitelerine devam eder. LEEP işlemi sonrası 3 hafta az az kanama ve bol sulu akıntı olur sonrasında normale döner. İşlemden sonra 4 hafta cinsel ilişki olmamalıdır.
CIN 2-3 (HSIL) Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bu tür yüksek dereceli lezyonlar tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşme olasılığı vardır. LEEP ya da Konizasyon mutlaka yapılmalıdır.
LEEP İşlemi Hastanın Üremesini Olumsuz Etkiler Mi? LEEP İşleminin Riski Var Mıdır?
LEEP işlemi hastanın üremesi üzerine olumsuz etkide bulunmaz çocuk sahibi olunmasına engel olmaz. LEEP işlemi tekrarlayan uygulamalar şeklinde birden fazla olarak uygulanırsa rahim ağzının kısalmasına yol açarak erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle deneyimli doktorlar tarafından uygun endikasyonlarla yapılmalıdır.
Konizasyon İşlemi Hastanın Üremesini Olumsuz Etkiler Mi? Konizasyon İşleminin Riski Var Mıdır?
Konizasyonyon işlemi hastanın gebeliğine engel olmaz. Konizasyonyon işlemi tekrarlayan uygulamalar şeklinde birden fazla olarak uygulanırsa veya çıkarılan serviks dokusunun miktarıyla doğru orantılı olarak rahim ağzının kısalmasına yol açarak erken doğum riskini artırabilir. Bu nedenle deneyimli doktorlar tarafından uygun endikasyonlarla yapılmalıdır.
CIN 2 – 3 (HSIL) Tekrarlar Mı?
CIN 2-3 (HSIL)‘ün tekrarlama riski vardır. Bu sebeple LEEP veya Konizasyon işlemi sonrası hastaların mutlaka düzenli takibi gereklidir.
CIN 2-3 (HSIL) Ne Kadar Sürede Rahim Ağzı Kanserine Dönüşür?
Yüksek riskli onkolojik hpv tipleri vücuda alındıktan sonra rahim ağzı kanseri oluşuncaya kadar geçen süre 5-15 yıl arasında değişebilir.
Kolposkopi, LEEP, Konizasyon Fiyatları Ortalama Ne Kadar?
Kolposkopi, LEEP ve Konizasyon tecrübeli ellerde kolay ve güvenli bir işlemlerdir. Bu konudaki en doğru ve en net bilgiyi almak için önce doktorunuzu seçip ön muayenenizi olmalı ve daha sonra sorununuza en iyi çözüm önerisini alarak fiyat bilgisine sahip olabilirsiniz.
Fethiye HPV Tedavisi Fiyatları 2024
Fethiye HPV tedavisi fiyatları, uygulamanın detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.