Hafta Hafta Gebelik Fethiye, Muğla, Marmaris
Hafta hafta gebelik Fethiye, gebelik süreci boyunca anne adayının sağlığının ve bebeğin gelişiminin incelendiği bir uygulamadır. Gebelik süreci yaklaşık 40 hafta boyunca devam eder. Sonrasında ise normal doğum, suda doğum, hörekede dikey doğum veya sezaryen doğum gibi bir uygulama ile bebek dünyaya gelir. Doğum süreci yaklaştığında bebek çoktan gelişimini tamamlamış ve dış dünyaya kendini hazırlamıştır. Bu gelişim sürecinden, yazımızın devamında hafta hafta bahsedeceğiz. Fethiye hafta hafta gebelik konusu ve gebelik takibi gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Süreci Nasıl Devam Eder?
1 ve 2 Hafta: Gebeliğin ilk 2 haftası olarak sayılan dönem aslında hamileliğin gerçekleşmesinden hemen önceki döneme denk gelir, yani hamileliğin ilk 2 haftası olarak sayılan dönemde aslında gebe değilsinizdir. Beklenen doğum tarihini hesaplamak için hamile kadının son adet döneminin başlangıcından itibaren 40 hafta sayılır.
Gebeliğin 1. haftası olarak sayılan hafta aslında hamile kadının en son adet gördüğü haftadır. Adet döneminin başlangıcından sonraki yaklaşık 14.günde kadının yumurtalıklarındaki yumurtalardan biri içi sıvı dolu bir kesecik içinde yumurtalık yüzeyine yaklaşır ve içindeki yumurtayı dışarı bırakır. Bu yumurta kadının uterusunun (rahim) her iki tarafında uzanan ve ucu rahime açılan fallopian tüpleri tarafından alınır ve burada döllenmeyi bekler.
Bu nedenle adet döneminin başlangıcından sonraki 14.gün civarı kadının hamile kalma şansının en yüksek olduğu dönemdir. Ovulasyondan önceki 3 gün içinde kadın cinsel ilişkiye girerse spermin yumurtayı dölleme şansı en yüksektir. Fallopian tüplerinde bekleyen yumurta eğer erkekten gelen sperm ile karşılaşırsa döllenir. Bunun sonunda tek hücreden oluşan ve zigot denilen yapı oluşur. Birden çok yumurta aynı anda döllenmeye hazırlanmışsa ve döllenirse zigot sayısı da buna göre değişir ve ikiz-üçüz gibi çoğul gebeliklere yol açabilir.
Zigot 46 kromozoma sahiptir. Bunun 23’ü anneden, 23’ü babadan gelir. Kromozomlar bebeğinizin göz rengi, cinsiyeti gibi özellikleri belirler Zigot daha sonra rahime doğru yola çıkar.
3-4 Hafta: Zigot fallop tüplerinden uterusa doğru yol alırken bir taraftan da kendi içinde bölünerek büyür, hücre sayısını artırır, küçük bir yaban çileği görünümünü alır, bu döneme blastosist denir.
Döllenmeden sonraki 3-4 gün içinde bu hücre topluluğu uterusa ulaşır, burada da 2-3 gün serbestçe hareket ettikten sonra uterusun iç yüzeyine tutunur, buna implantasyon denir. Hamilelik aslında implantasyon ile başlar. Blastosistin iç kısmındaki hücrelerden embriyo, dış kısmından da uterusa tutunup bebeği besleyecek zar tabakaları-plasenta gelişir.
Kadınlarda gebeliğin ilk belirtisi genellikle adetin gecikmesidir. Gebelik testlerinin çoğu adet gecikmesi ile birlikte pozitifleşir.
Gebe kadında aynı zamanda yorgunluk, karında şişkinlik hissi, sık idrara çıkma, bulantı ve göğüslerde hassasiyet başlayabilir.
5-6 Hafta: Bölünen hücreler embriyo halini alır. Embriyo döneminde bebeğin beyin, omurilik, göz, kulak gibi ana organları gelişmeye başlar. Bu dönemde embriyo 4-5 mm büyüklüğündedir. Damarlar gelişmeye ve en ilkel formunda oluşan kalp atmaya başlar. Kol ve bacakların gelişeceği küçük yumrular çıkmaya başlar. İleride beyin ve sinir sistemini oluşturacak nöral tüp yapılanmaya başlar, vücut C harfi şeklinde bükülü durur. Göbek bağı oluşmaya başlar.
7-8 Hafta: Embriyo 7-14 mm büyüklüğe ulaşır, beyin ve yüz hızla gelişmeye başlar. İlkel yüzde burun delikleri oluşur. Kalp oluşumu ilerler. Gözler görünür hale gelir. Kulak kepçesi, karaciğer ve üst dudak oluşmaya başlar. Gebe kadında hamileliğin 2.ci ayında bulgular ve yakınmalar daha belirgin hale gelir. Göğüslerde hassasiyet, halsizlik, sık idrara çıkma, göğüste reflüye bağlı yanma hissi, bulantı ve kusma şikayetleri artar. Kalp hızı artar.
9-10 Hafta: Araları perdeli el ve ayak parmakları oluşur, kollar dirsekten bükülür. 10.cu haftadan sonra embryo fetüs halini alır. 21-40 mm uzunluğa erişir. Kafa yuvarlaklaşır. Boyun gelişmeye başlar, göz kapakları, gelişmekte olan gözleri korumak amacıyla kapanır.
11-12 Hafta: Bebek artık fetüs olarak bilinir. Bebeğin başı tüm vücudunun yarısını yapacak kadar büyüktür. Bükülü duran fetusun başının tepesinden kalçasına kadar olan uzunluk (CRL: Crown Rump Length) ölçülerek büyüme değerlendirilir, bu uzunluk 6-7.5 cm’dir. El ve ayak parmaklarının arasındaki perdelenme kalkar, göz kapakları hala birbirine yapışıktır, gözler birbirinden oldukça ayrık yerleşmiştir.
Deri ve tırnaklar büyümeye başlar, cinsiyete bağlı olarak salgılanan hormonlar dış genital organları kız veya erkek yönünde değiştirir. Fetus hareket etmeye başlar. Ağırlığı 11.ci haftada 8 gram, 12.ci haftada 14 gram civarındadır.
Hamile kadında gebeliğin 2.ci ayındaki bulgular ve yakınmalar devam eder. Meme ucunun etrafındaki alan koyulaşır ve genişler. Hamileliğin ilk 3 ayında kadında kilo alımı çok belirgin değildir (yaklaşık 1 kilo). Hamilelikte düşüklerin çoğu ilk 3 ayda gerçekleşir.
13-14 Hafta: CRL 8 cm’i bulur. Ultrason ile cinsiyet ayrımı yapılabilir. Saçlar uzamaya başlar, ağız tavanı oluşur. Bebeğin daha önceleri göbek bağının içinde gelişmekte olan barsakları karın içine döner ve yerleşir. Bebek idrar yapmaya başlar, bu idrar anne karnındaki amniyotik sıvıya atılır. Kafa çevresinde, kol ve bacaklarda oluşmakta olan kemikler sertleşir. 14. haftada bebeğin cinsiyeti daha net olarak belirginleşir, Ultrason ile ayırım yapılabilir. Bebek yaklaşık 40 gram ağırlığındadır.
15-16 Hafta: CRL 12 cm’e ulaşır. Kızlarda anne karnında yumurtalıklarda binlerce küçük yumurta oluşmaya başlar. Kafada saç oluşumu belirginleşir. Gözler öne doğru çıkar ve yavaşça hareket etmeye başlar. Fetus ağzı ile emme hareketi yapmaya başlar.
Gebe kadında hamileliğin 4.cü ayında bazı erken gebelik bulguları kaybolmaya başlar. Bulantı genellikle azalır ama kabızlık ve göğüste yanma hissinde artış olabilir. Memedeki değişiklikler devam eder. Solunum sayısında artış veya göğüste daralma hissi, baş dönmesi olabilir.
17-18 Hafta: Bebeğin derisi altında yağ birikimi başlar, bu hem bebeğe enerji verir hem de doğumdan sonra bebeği sıcak tutar. Bebeğin kulakları kafasının her iki yanında hafifçe öne doğru açılır, bebek duymaya başlar. Bebek bu dönemde yaklaşık 200 gramdır.
19-20 Hafta: Cilt vernix caseosa denilen, peynire benzeyen ve deriyi koruyan yağlı bir madde ile kaplanır. Kız bebekte rahim (uterus) ve vajina belirmeye başlar.
Gebe kadın bebeğin hareketlerini genellikle ilk kez 5.ci ayda hisseder. Aynı zamanda hamile kadında daha önceki aylarda başlayan memedeki değişiklikler artarak devam eder, kabızlık-burun kanamaları-baş dönmeleri-nefes darlığı-göğüste yanma hissi sık görülen yakınmalardır
23-24 Hafta: Kaşlar 23-26.cı haftalar arasında gelişir. Gözlerde hızlı hareket başlar. El ve ayak izleri oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde testisler karın içinden skrotuma –torbaya doğru inmeye başlar, kızlarda ömür boyu yetecek kadar yumurta oluşumu tamamlanır. Bebek aralıklı olarak uyur ve uyanır. Bebeğin ağırlığı yaklaşık 630 gramdır. Bu haftadan sonra doğan bazı bebekler yoğun bakım ile yaşatılabilirler.
Hamile kadında bu aylarda nefes darlığı genellikle azalır, diğer yakınmalar sürebilir. Memeler kolostrum denilen ilk sütü yapmaya başlarlar, bu tüm gebelik boyunca devam edebilir. Bazı gebe kadınlarda Braxton-Hicks kontraksiyonları denilen ağrısız uterus veya karın kasılmaları olur. Bunlar gebeliğin bu aşamasında normaldir ve erken doğum bulgusu değildir, ancak endişelenen gebe kadın mutlaka doktoruna danışmalıdır.
25-26 Hafta: Fetusta vücutta yağ oranı artmaya başlar ve doğuma kadar devam eder, fetusun asıl kilo alımı bu dönemde başlar. Bebek tanıdık seslere örneğin annesinin sesine hareket ederek tepki vermeye başlayabilir. Bu dönemde bebeğin akciğerlerinde surfaktan yapımı başlar. Surfaktan bebeğin akciğerlerini soluk alıp verirken açık tutar, solunuma yardımcı olur (erken doğum ihtimali olan gebe kadınlara steroid enjeksiyonları yapılarak bebeğin surfaktan yapımı artırılır, akciğer gelişimi hızlandırılır). Bebek yaklaşık 820 gram ağırlığındadır.
27-28 Hafta: 28 haftaya kadar gözler kapalıdır, göz kapakları yapışıktır. Bu haftalarda gözler kısmen açılır, kirpikler belirmeye başlar.
Bebek kilo almaya devam eder, bu da deriyi gererek cilt kırışıklıklarını düzeltir. Bebek 1000 gram civarındadır. Bu haftalarda doğan bebeklerin yaklaşık %90’ı ileride beyin ve vücut gelişimi etkilenmemiş olarak yaşarlar.
Gebe kadının karnı büyümeye devam eder. Sırt ağrıları artabilir. Baş dönmesi yakınmaları daha azalır.
29-30 Hafta: Son trimester başlar. Erken doğan bebeklerde bu nedenle inmemiş testis daha sık görülür. Erkek fetüste 30-34 haftalar arasında testisler skrotuma-torbaya inmeye devam ederler, genellikle bu iniş 40.cı haftada tamamlanır. kemik gelişimi tamamlanmıştır ama kemikler hala yumuşaktır, kolay kırılabilir. Gözler zamanın çoğunda tam açıktır. Saç oluşumu hemen hemen tamdır. Bebek yaklaşık 1300 gram ağırlığa erişir.
31-32 Hafta: Lanugo dökülmeye başlar. Bebeğin sinir sistemi vücut ısısını ayarlayabilecek kadar gelişmiştir. Bebek nefes alma hareketlerine başlar, 1700 gram civarında ağırlığa sahiptir.
Karın büyüdükçe gebe kadında nefes alma güçlüğü görülür, yorgunluk belirginleşir. Bacaklarda varisler veya barsakta hemoroidler görülebilir. Hemoroidler kaşıntıya veya ağrıya yol açabilirler. Braxton-Hicks kontraksiyonları, kabızlık, göğüste yanma hissi devam edebilir. Gülerken veya hapşırırken altına idrar kaçırmaları olabilir. Hormonlardan dolayı hamile kadında saçlar daha canlı ve parlak görülebilir.
33-34 Hafta: Göz bebekleri ışığı fark eder, ona göre büzülür veya açılır. Lanugo hemen hemen tamamen kaybolur. Tırnaklar uzayarak parmak ucuna kadar gelir.
33-34 Hafta: Bebeğiniz yaklaşık 2000gr ağırlığında, 48 cm boyunda. Bu haftada amniyon sıvısı maksimum seviyede, bundan sonra yavaş yavaş amniyon sıvısı azalmaya başlayacak. Şimdiye kadar bebeğinizin bağışıklık sistemi sizden ona geçen antikorlar ile sağlanmaktaydı. Bu haftadan sonra bebeğinizin kendi bağışıklık sistemi olgunlaşmış olacak. Yani artık enfeksiyonlar ile kendi başına savaşabiliyor olacak. Eğer bebeğiniz erkekse bilmelisiniz ki testisleri batın içinden skrotuma inmeye başladı. Bu haftadaki diğer önemli bir gelişme bebeğinizin tırnakları tırnak ucu seviyesine kadar uzadı, yani artık sizi tırmalayabilir. Karnınızda Braxton-hicks adı verilen kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu kasılmalar gerçek sancı değil yalancı doğum sancısıdır, endişe etmeyiniz. İstirahat edip bol sıvı tüketerek kasılmaları azaltabilirsiniz
35-36 Hafta: Bebeğiniz yaklaşık 2500 gram ağırlığında. Tüm organları neredeyse tamamen olgunlaşan bebeğinizin önümüzdeki haftalardaki en önemli işi kilo almak. Diğer bir ayrıntı ise bebeğinizin kafatasının hala yumuşak olması, bu da tabi ki doğum kanalından rahatça geçebilmesi için avantaj sağlayacak. Ayrıca bebeğinizin yeri daraldığı için güçlü tekmeler yerini kımıldama ve kayma hareketlerine bırakacak. Bebeğiniz yaklaşık 2700gr ağırlığında. Bu haftadan itibaren büyüme artık biraz yavaşlar. Ama tüm sistemlerin gelişimi neredeyse tamamlanmıştır yani artık bebeğiniz doğsa da dışarda yaşayabilecek olgunluktadır.
37.Hafta: Doğuma hazırlık başladı. Bebeğiniz yaklaşık 2900 gram ağırlığında ve en önemli toplantısı yani dünya ile buluşmasına hazırlanıyor. Nefes alıp verme egzersizleri yaparak solunum kaslarını, kendi parmaklarını emerek yanak kaslarını güçlendiriyor. Ayrıca doğum kanalına yavaş yavaş inmeye başladı.
38.Hafta: Neredeyse gelme vakti Bebeğinizin akciğerleri ve vocal kordları iyice güçlendi. Ağlayarak, inleyip ses çıkararak sizinle iletişim kurabilecek artık. Ayrıca akciğerlerin birbirine yapışmasını engelleyen sürfaktan üretimi de tamamlanmak üzere.
39.Hafta: Bebeğinizin cildi beyazlaştı. Bebeğiniz artık miyad. Cildi verniks adı verilen beyaz bir maddeyle kaplı. Verniks bebeğinizi enfeksiyonlardan korumaya yarar. Ayrıca cilt altında kalın yağ tabakası birikmesi nedeniyle kan damarlarının üzeri kaplandı ve bebeğinizin cilt rengi pembeden beyaza döndü. Bundan 1 ay öncesine göre bebeğinizin beyni yaklaşık %30 büyüdü.
40.Hafta: Mutlu sona çok az kaldı. Bu hafta itibariyle artık gününüz tam olarak doldu. Doğum her an olabilir, hazırlıklı olun. Bebeğin hareketlerini takip etmenizde fayda var. Özellikle yemeklerden sonra, sol yan pozisyonda yatıp 1 saat boyunca bebek hareketlerini sayın. 1 saat içinde 5 veya daha fazla hareket ediyorsa bebeğinizin keyfi yerinde demektir. 40 hafta tamamlanmasına rağmen doğum hala başlamadıysa doktorunuzla görüşün, önerileri doğrultusunda hareket edin.
Fethiye Hafta Hafta Gebelik Takibi 2024
Fethiye hafta hafta gebelik takibi uygulaması ve riskli gebelik takibi gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan diğer içerikleri inceleyebilirsiniz.