Gebelikte Genetik Tarama Fethiye, Muğla, Marmaris
Gebelikte genetik tarama Fethiye, gebelik sürecinde ortaya çıkabilecek gelişim sorunlarının ve kromozom hastalıklarının tespit edilmesi için yapılan test uygulamalarıdır. Yazımızın devamında ‘’Gebelikte genetik tarama testi nedir?’’, ‘’Gebelikte genetik tarama testleri hangi haftalarda yapılmaktadır?’’, ‘’Gebelikte genetik tarama testi sonuçları ne zaman belli olur?’’ ve ‘’Gebelikte genetik tarama testleri nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Fethiye gebelikte genetik tarama testi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Gebelikte Genetik Tarama Nedir?
Gebelikte genetik tarama testi, kromozomal hastalıkların gebeliğin erken dönemlerinde tespit edilebilmesi için yapılır. Gebelikte genetik tarama testleri; çeşitli kan testleri, özel teknikler ve gelişmiş görüntüleme uygulamaları içerirler. Bu uygulamalar gebelik takibi kapsamında yapılabilir.
Gebelikte Genetik Tarama Neden Yapılır?
Gebelikte genetik tarama testleri, kromozomların sayısını veya yapısını ilgilendiren bozuklukları tespit etmek için yapılır. Bahsi geçen bozukluklar down sendromu gibi hastalıklara yol açabilir. Gebelikte genetik tarama testleri sayesinde bebekte bu hastalıkların görülme riski hesaplanabilir.
Gebelikte Genetik Tarama Hangi Haftalarda Yapılır?
Gebelikte genetik tarama testleri, testin türüne göre farklı gebelik haftalarında yapılabilmektedir. Mesela ikili test 11. ila 14. haftalarda, üçlü test 16. ila 18 haftalarda, dörtlü test 16. ila 18 haftalarda ve amniyosentez 15. ila 20. haftalarda yapılmaktadır.
Gebelikte Genetik Tarama Testleri Nelerdir?
Gebelikte genetik tarama testleri arasında şunlar yer alır:
- İkili Test: Gebeliğin 11. ila 14. haftaları arasında yapılmaktadır. Anne adayı için son derece konforlu ve güvenli olan koldan kan alımı ve USG gibi işlemler içermektedir.
- Üçlü Test: Gebeliğin 16. ve 18. haftaları arasında yapılmaktadır. İkili teste kıyasla daha kapsamlıdır. %60 civarında bir hassasiyet ile down sendromu gibi hastalıkları tespit edebilmektedir.
- Dörtlü Test: Gebeliğin 16. ila 18. haftaları arasında yapılan, günümüzde gitgide üçlü testin yerini alan ve hassasiyeti %80’a varacak derecede yüksek olan bir tarama testi uygulamasıdır.
- Amniyosentez: Amniyon sıvıdan alınan örneği laboratuvar ortamında incelenmesi ile yapılır. Bu test genellikle, ikili, üçlü veya dörtlü testler sonrası riskli bir test sonucu elde edildiğinde yapılır.
- NİPT: Nipt testi, annenin kanındaki bebeğe ait genetik materyallerin incelenebilmesi için yapılır. Genellikle ikili test, üçlü test ve dörtlü test gibi uygulamalar kapsamında gerçekleştirilir.
- Dört Boyutlu Ultrason: Dört boyutlu ultrason ve ayrıntılı ultrason, bebeğin uzuvlarının ölçülmesi ve gelişiminin değerlendirilmesi için yapılır. Ense kalınlığı ölçümü gibi önemli ölçümler bu uygulama kapsamında yapılır.
Gebelikte genetik tarama testleri bu şekilde sıralanabilir.
Gebelikte Genetik Tarama Testleri Tehlikeli Mi?
Gebelikte genetik tarama testleri, bazı durumlarda düşük riskine yol açabilmektedir. Mesela amniyosentez gibi test uygulamaları, gebeliğin erken dönemlerinde yapıldığında düşük riskinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bahsi geçen riskin önlenebilmesi için amniyosentezin yapılma tarihi özel olarak planlanır. Böylece düşük riski %0,5 gibi son derece düşük oranlara indirilebilir. Doktorunuz bu gibi testleri gerçekleştirmeden önce hem bebeğin hem de sizin sağlığınız için modern tıbbın sunduğu tüm imkanları değerlendirecek, gerekli önlemleri alacaktır.
Gebelikte Genetik Tarama Ne Kadar Sürer?
Gebelikte genetik tarama testi süresi, uygulamanın hangi testleri barındırdığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kan testleri genellikle birkaç dakika içerisinde tamamlanır. Bununla birlikte ayrıntılı ultrason çekimleri, aminyosentez ve kordosentez gibi uygulamalar biraz daha uzun sürerler. Doktorunuz size özel bir test planlaması hazırladıktan sonra sizi gebelikte genetik tarama testi süresi gibi konular hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.
Gebelikte Genetik Tarama Nasıl Yapılır?
Gebelikte genetik tarama testleri farklı şekillerde yapılabilir. Genetik tarama testlerinin bir kısmı anneden alınan az miktardaki kanın incelenmesi ile yapılır. Bazı durumlarda ise bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısından örnek alınması gerekebilir. Aynı şekilde kordondan kan alınarak yapılan genetik tarama testleri de mevcuttur. Bu testlerin tamamı ağrısız bir şekilde, girişimsel uygulamalara başvurulmadan yapılmaktadır. Bu yüzden de genetik tarama testleri sırasında anne adayına anestezi işlemi yapılmasına gerek kalmamaktadır.
Gebelikte Genetik Tarama Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?
Gebelik sürecinde yapılan genetik tarama testlerinin sonuçları, testin türüne ve hangi uygulamaları kapsadığına göre farklı sürelerde çıkabilir. Mesela ikili testler ve üçlü testler kapsamında birden fazla uygulamaya başvurulur. Bu uygulamaların bazılarının sonuçlarına anlık olarak ulaşılır, bazıları birkaç gün içerisinde belli olur, Nipt testi gibi testlerin sonuçları ise genellikle 8 gün – 2 hafta içerisinde çıkar. Bu yüzden gebelikte genetik tarama testlerinin sonuç süresi, testlerin süresine göre değişiklik gösterir diyebiliriz. Doktorunuz bu testlerin sonuçları çıkar çıkmaz size haber verecektir. Daha sonra ise testleri değerlendirip, sizi sonuçlar hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.
Fethiye Gebelikte Genetik Tarama Fiyatları 2024
Fethiye gebelikte genetik tarama fiyatları, uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilir.